Acasă » 2017 » Februarie » 24 » Despre "Argintul" Tibetan
10:34
Despre "Argintul" Tibetan


 

Argintul tibetan este un aliaj care nu are nici o legatura cu denumirea lui, fiind un material care concureaza cu alpacaua.
Alpaca este un aliaj maleabil, vechi de cam 4000 de ani (din Epoca Bronzului), care are un punct foarte jos de topire fata de alte metale.
Aliajul este format din cupru, antimoniu (stibiu), bismut si, in trecut, continea si plumb.
Cand a fost descoperit faptul ca plumbul provoaca intoxicatii severe, acesta a fost eliminat din compozitie si din toate celelalte compozitii care intrau in contact direct cu oamenii. Acum, alpaca este formata din staniu si stibiu (care dau culoarea alb-argintie) si intr-o mica masura, din cupru. Argintul tibetan este un aliaj inoxidabil folosit în confecționarea bijuteriilor.
Totusi cel mai folosit aliaj pentru fabricarea componentelor de bijuterii ieftine, de culoare argintie, este alpaca.
In aceasta zona a componentelor, aliaj denumit si  "argint tibetan" este concurentul direct al alpacai. Multi s-au  lasat pacaliti de cuvantul "argint" din argint tibetan! si multi nu au inteles ca acest aliaj nu contine nici un pic de argint de fapt. Clar este faptul ca argintul tibetan nu este argint, ci este un aliaj similar alpacai, alcatuit din cupru, nichel si staniu. Conform mai multor surse, "argintul tibetan vechi" continea cu mai mult timp in urma 63% argint. In prezent, contine foarte putin sau chiar deloc, nefiind un argint cum este argintul sterling, cu o formula exacta de 92. 5% argint si 7. 5% alte metale (de obicei cupru). În zilele noastre însa ceea ce se comercializează in magazinele de profil drept argint tibetan nu mai are nici o legătură cu ceea ce se sugerează derutant prin denumire. Majoritatea sunt produse turnate, "tip argint tibetan" (ca aspect) produse industriale de serie fabricate în China din acest aliaj zinc- cupru și staniu cu un procent variabil de zinc. Foarte mulți furnizori (în special cei din China ) folosesc termenul ”accesorii tip argint tibetan” care este diferit de “accesorii din argint tibetan”din punct de vedere al calității. Cele “tip tibetan” sunt de calitate inferioara turnate la norma din cupru și staniu cu urme de zinc, prost finisate , care se degradează destul de repede (se curăță stratul argintiu și apare cuprul, oxidează sau ruginesc) pe când cele din “argint tibetan” sunt superioare având procentul de zinc crescut, nu oxidează și nu ruginesc, au aspectul argintului patinat fiind frumos finisate putând concura în frumusețe cu acesta și având avantajul păstrării aspectului în timp și un preț mult mai accesibil .
Unii vanzatori chiar mentioneaza ca accesoriile din argint tibetan nu sunt din argint (ceea ce este normal sa faca toti)comerciantii insa cei mai multi omit (oare cu buna stiinta?) acest lucru.
De mai sus rezultaideea ca intre alpaca si  argint tibetan, cand vine vorba de "valoare" cam tot aia e! Argintul tibetan are nichel si avand in vedere ca multi oameni au reactii alergice la nichel, cred ca totusi, mai buna e alapaca.

Vizualizări: 153 | Adăugat de: crisspaintings | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar